Személyes tapasztalataim a Nokia Kooperativ képzésről

Lakati Zsolt

Először is bemutatkoznék azoknak, akik nem ismernek. Főiskolai tanulmányaimat 2001 szeptemberében kezdtem a Széchenyi István Főiskola, későbbi nevén Széchenyi István Egyetem Villamosmérnök szakán. Szakirányválasztáskor a Távközlés-informatika szakirányt választottam,mert mindig is érdekeltek a számitógépes technológiák, ezen belül is főleg a távközlési és számitógépes hálózatok. Tanulmányaim mellett egy nagyon hasznos és érdekes tanfolyamot is elvégeztem, a Cisco Hálózati Akadémia győri kihelyezett tagozatán a Cisco CCNA (Cisco Certified Network Associate) tanfolyamot. Időközben angol C tipusú középfokú nyelvizsgát szereztem.

Nem tudtam hogy ha végzek a tanulmányaimmal hol is tudnék majd elhelyezkedni,hol és milyen területen fogok munkát kapni. Közben szüntelenül érdeklődtem a hasonló terülen diplomát szerzett ismerősöktől és barátoktól hogy milyenek a pályakezdési tapasztalataik,mit tudnak javasolni nekem,akinek még egy-két év hátra van addig.

Mind enkitől egybehangzóan ugyanazt a véleményt kaptam: Sokkal nagyobb lenne az esélyük valami jó munkára,ha előtte (még a főiskola évek alatt) gyakorlatot szereznének valamilyen cégnél. Mivel már nekem is csak egy-két tárgyam maradt az államvizsgáig,ezért próbáltam gyakorlati helyet szerezni. Budapest mellett lakom,ezért főleg Budapesti helyekre pályáztam. A Budapesti Műszaki Egyetem tavaszi állásbörzéjén aztán sikerült „jó időben jó helyen” lenni,mivel a Nokia képviselője –Józsa Barnabás- éppen gyakornokokat keresett a Nokia budapesti központjába,ahol a mobil hálózatokkal (Core Network) foglalkoznak. A Budapesti központ a Research and Developement – Kutatás és Fejlesztés nevet viseli. Sok céghez beadtam az önéletrajzomat. De igazából a Nokia lett volna a szivem vágya,mert egyik nagyon jó barátom (aki szintén a SZE-n végzett villamosmérnökként) már egy éve itt dolgozik és sokat mesélt az itt folyó fejlesztő munkáról,a cég hétköznapjairól, Nokia-alkalmazott viszonyról és nagyon pozitiv kép alakult ki bennem az elmondottak alapján a Nokiáról.

Legn agyobb meglepetésemre pár napon belül behivtak egy állásinterjúra,és sikerült is elnyernem a gyakornoki poziciót,amit hivatalosan kooperativ képzésnek hivnak,ez a képzés valójában a Széchenyi István Egyetem és a Nokia között áll fenn,melynek lényege hogy kölcsönösen segitik egymást,és gyakorlati helyet biztosit a Nokia az Egyetem diákjaink jelentős ösztöndij ellenében. Minimum heti 4 nap munka vállalása a feltétel,lehetőség szerint heti 5 nap. A kooperativ képzés időintervalluma min. 4 hónap, max.1 év. Szükséges hozzá az angol nyelv középfokú ismerete,programozási alapismeretek (C nyelv), a mobil és távközlési hálózatok ismerete.

2005 júlis 1.-én kezdődött a munkaviszonyom,és egy évre irtuk meg a szerződésemet. Személy szerint az RMA (Resource Management) csoportba kerültem,ahol a mobil hivások erőforrás management-jével foglalkoznak,ami hatalmas területet ölel át,nem a legegyszerűbb témakör egy olyan kezdőnek,mint én. De idővel lassan minden kitisztul. Rengeteg új és hasznos információt sajátitottam-sajátitok el nap mint nap. Érzésem szerint nagyon hasznos lesz ez az egy év számomra tapasztalatszerzés szempontjából,még akkor is,ha a továbbiakban más területen is kell majd dolgoznom. Véleményem szerint egy év Nokiánál szerzett gyakorlati tapasztalat sokat számit majd diplomával a kezemben,amikor állást fogok keresni. De lehet hogy a Nokiánál folytathatom a gyakornokként megkezdett utamat mérnökként... Idővel majd minden kiderül.

Mind en szaktársamnak ajánlom,gondolkodjon el azon,hogy gyakorlat nélkül akar kikerülni a pályakezdő diplomás mérnökök közé,vagy szeretné ha lenne egy kis (nagy) gyakorlati múltja is. Az utóbbiaknak ajánlom a NOKIA Kooperativ képzést. Bámilyen kérdésed van,szivesen válaszolok. E-Mail cimem: ext-zsolt.lakati@nokia.com

Vagy Józsa Barnabást is kereshetitek,Ő ugyanis a kapcsolattartó az Egyetemek és a Nokia között. E-Mail cime: barnabas.jozsa@nokia.com

[ cikkek listája ]
Cikk: Nokia Kooperativ Kepzes
Nokia Kooperativ Kepzes
Cikk: UTP kábel készítése
UTP kábel készítése
Cikk: Neptun használata Linux és Windows alatt
Neptun használata L...
Cikk: StoneGate CSGE minősítés szerezhető az egyetemen
StoneGate CSGE minő...