Linux alatt

GNU/Linux operációs rendszer alatt nagyon könnyű dolgunk van! Könnyen automatizálható a Neptun-hoz való csatlakozás. Egyszer sem kell kattintani az egérrel, egyszerűen egy egysoros parancsot beírunk és a gép addig próbálkozik beavatkozás nélkül, amíg nem tud csatlakozni a Neptun rendszerhez. Nekünk nincs más dolguk csak várni, közben akár filmet is nézhetünk.

Mindez jól hangzik, de vajon tényleg ilyen egyszerű? Igen! Én így használom már évek óta.

Az első teendőnk, hogy be kell szerezni egy rdesktop (Remote Desktop Protocol client) nevezetű programot, amit megtehetünk ITT, de Debian GNU/Linux alatt elég, ha kiadjuk ezt a parancsot root felhasználóként:

   apt-get install rdesktop

Ezután nincs más dolgunk, mint grafikus felület alatt nyitni egy terminál emulátor programot (konsole, xterm, aterm, eterm, stb.) és kiadni ezt a parancsot:

   while echo ; do /usr/X11R6/bin/rdesktop -k hu 193.224.128.59 ; done

De akár menübe is berakhatjuk, és akkor nem kell minden alkalommal bepötyögni. Természetesen az IP-cím helyére írhattuk volna a neptunb.sze.hu címet is.

Leírom nagyvonalakban, hogy miként működik a parancs, ha nem tudnád elsőre értelmezni. A while parancs féltelét egy parancsnak kell előállítania. Ha a program visszatérési értéke nulla, azaz sikeresen lefutott, akkor a while ciklusmagja (do ... ; done ) végrehajtódik, azaz meghívódik az rdesktop program, ami megpróbál csatlakozni a Neptun szerveréhez. Ha a Neptun szervere dobja a kapcsolatot, semmi gond, ugyanis a while ciklusmagja mindig végrehajtódik, mert az echo parancs visszatérési értéke mindig nulla lesz (a 'semmi' kiírásán nem lehet mit elrontani).

Ezek után belátható, hogy addig fog próbálkozni a csatlakozással, amíg nem sikerül neki. Sikeres csatlakozás után, ha bezárjuk a megjelent Neptun ablakot, akkor az ablak bezáródása után a kis ciklusunk újra próbálkozni fog a csatlakozással. Ebből a végtelen ciklusból a CTRL+C lenyomásával vagy a terminál emulátor program bezárásával léphetünk ki. Azonban, ezért a kis kellemetlenségért kárpótlásért a gép próbál csatlakozni helyettünk mialatt mi bármi mást is csinálhatunk.

 

Windows alatt

Biztos tapasztaltátok már, hogy a Neptun igen csak be tud lassulni és nem a legjobb időtöltés az Internet Explorer előtt ülni és kattintgatássokal megpróbálni bejutni. Ráadásul adódik még egy bökkenő, hogy a Visual Basic (VB) script támogatást is fel kell telepíteni az Internet Explorer böngészőre. Amikor nagy ritkán odavetett a sors, hogy Windows-t telepítsek, lehetőleg mindig kerültem a VB és az ActiveX telepítését. Azonban ezek nélkül nem igazan működik a Neptun, vagy mégis?

Van megoldás! Ha Windows XP előtt ülsz, akkor a rendszered már tartalmazza a Terminal Server Client programot, Távoli munkasztal kapcsolat néven található meg a magyar nyelvű Windows XP-kben itt:
Start menü / Programok / Kellékek / Kommunikáció / Távoli munkaasztal

A programot lefuttatva, írjuk be a cím mezőbe: neptunb.sze.hu, majd kattintsunk a csatlakozás gombra! Ennyi.

 

További jó neptunozgatást!

Jónás Zsolt alias Jonci
email: jonci()fikusz_hu

[ cikkek listája ]
Cikk: Palo Alto Cybersecurity Academy
Palo Alto Cybersecur...
Cikk: UTP kábel készítése
UTP kábel készítése
Cikk: Neptun használata Linux és Windows alatt
Neptun használata L...
Cikk: StoneGate CSGE minősítés szerezhető az egyetemen
StoneGate CSGE minő...